U Napulju održano Europsko prvenstvo za kadete i juniore

12.03.2024.

Krajem veljače u Napulju je održano Europsko prvenstvo za kadete i juniore, na kojem su u velikom broju nastupili naši sportaši.

Prvog dana natjecanja, nastupale su kadeti u maču David Mahne, Lovro Paljuh, Ivan Rimac i Erik Todorović, te kadetkinje u floretu Ida Domjan, Klara Meštrić, Korana Suvaljko i Dorja Štefan. Prolaz kola ostvarila je samo Štefan koja je u kolu zabilježila dvije pobjede. Štefan se automatski plasirala među najboljih 64, no u narednoj je eliminaciji zaustavljena od Ukrajinke Ahlaije Borysove.

Sutradan su uslijedili nastupi kadetkinja u maču i kadeta u floretu. Kod djevojaka, predstavljale su nas Vita Jović, Lena Poljak, Mia Stojčić i Ivana Šimunković, a eliminacije je izborila samo Jović koja je u konačnici zaustavljena u prvom eliminacijskom susretu od Ksenje Parlin iz Estonije. Kod floretaša, nastupili su Roko Ambruš Maršić i Leon Gregurec, koji su natjecanje završili u grupnoj fazi.

U ekipnom dijelu kadetskog prvenstva nastupili su samo mačisti u sastavu Mahne, Paljuh i Todorović, koji su zaustavljeni u prvom eliminacijskom susretu protiv Češke, rezultatom 45-30.

Kod juniora, prvi su na pistu izašli mačisti Marko Šimunković i Karlo Šourek. Šimunković se zahvaljujući dvije pobjede u kolu plasirao u eliminacije, a u prvom susretu svladao ga je Nizozemac Konrad Veenenbos 15-8, te se tako nije uspio plasirati među najboljih 64.

Nešto kasnije nastupile su i floretašice Katja Trcin i Lorena Požgajčić. Obje su djevojke uspješno prošle kolo – Trcin s tri, a Požgajčić s jednom pobjedom. Trcin se automatski plasirala u najboljih 64 gdje joj se pridružila i Požgajčić, pobjedom nad Azrom Arikan iz Turske 15-9. Obje su naše predstavnice poražene u sljedećem eliminacijskom susretu – Trcin je zaustavila Uliana-Dumitrita Josan iz Moldavije 15-11, a Požgajčić je poražena od Grkinje Stavroule Myrsini Garyfallou.

Posljednji individualni nastupi naših reprezentativaca bili su onih naših juniora u floretu, Viga Lašiča, Lovra Prosolija i Damjana Vlašića. U eliminacije se plasirao jedino Vlašić, ostvarivši četiri pobjede u kolu. Vlašića je u konačnici zaustavio Britanac Nye Ulferts-Kilpatrick u prvoj eliminaciji, rezultatom 15-7. Naši su dečki nastupali i u ekipnom djelu prvenstva, gdje su se za ulazak u najboljih 16 susreli s ekipom Latvije koji su uspješno svladali rezultatom 44-36. Za ulazak u najboljih osam, uspješnija je bila ekipa Francuske 45-28.

Sponzori

Dolazeća natjecanja