SP Milano, mač – Šola i Markota među 64 najbolja mačista svijeta

29.07.2023.

U Milanu, Italija, od 22. do 30. srpnja održalo se ovogodišnje Svjetsko seniorsko prvenstvo, a od naših mačista zapažene rezultate postigli su Vedran Markota i Jakov Šola, plasiravši se među 64 najbolja.

Natjecanje su otvorile mačistice Paula Jukić, Jana Kuna, Andrea Majdandžić i Ana Mesić, a prolaz kola ostvarile su Mesić s četiri i Majdandžić s dvije pobjede. No naše su djevojke nažalost zaustavljene u prvim eliminacijama. Dok je Majdandžić izgubila od Kaylin Sin Yan Hsieh iz Hong Konga 15-9, Mesić je poražena od njemačke predstavnice Alexandre Ehler 11-7, te je tako izostao top 96 plasman.

Majdandžić, Jukić i Kuna su nešto kasnije nastupile i u ekipnom dijelu prvenstva, ali su poražene od reprezentativki Gruzije 45-27, te se nisu uspjele plasirati među 32 dvije najbolje ekipe.

Drugog dana natjecanja nastupili su mačisti Maurizio Bogović, Vedran Markota, Jakov Šola i Marko Šimunković, te su se tri naša predstavnika kvalificirala u eliminacijski dio natjecanja. Dok su Markota i Šola s tri pobjede prvu eliminaciju bili slobodni Šimunković je, iako s istim brojem pobjeda u grupi no zbog nešto lošije tuš razlike, prolaz među preliminarnih 128 tražio protiv Danca Frederika Von Der Ostena. Danski se predstavnik pokazao kao prevelika prepreka te se Šimunković nije uspio pridružiti Šoli i Markoti u nastavku natjecanja, tijekom kojeg su naša dva preostala predstavnika prikazali izvrsno mačevanje. Markota je prvo svladao Iana Haurija iz Švicarske 15-13, te potom Sherjina Rajendrana Shanthimola iz Indije 15-8. Šola je prvotno slavio protiv Yordana Galabova iz Bugarske 15-9, a zatim Aleca Brookea iz Velike Britanije 15-12. Tako su se obojica plasirala u drugi dan natjecanja, među 64 najbolja mačista svijeta, na čemu im još jednom čestitamo!

Šola je u konačnici zaustavljen od Kazuyasu Minobea, srebrnog s prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva u Kairu, rezultatom 15-9 dok je Markota tijesno poražen od europskog doprvaka Federica Vismare 15-13. I Šola i Markota dosad nisu ubilježili top 64 plasman, te je ovaj iskorak, i to upravo na najvažnijem mačevalačkom natjecanju sezone, sjajna najava za buduće rezultate.

Naši su mačisti također nastupali i u ekipnom dijelu prvenstva, ali su tijesno poraženi od Argentine, sa samo jednim tušem razlike, u dodatnoj minuti, rezultatom 44-43. Tako se nisu uspjeli plasirati među 32 najbolje ekipe.

Čestitamo svim našim mač reprezentativcima koju su nas predstavljali na ovogodišnjem prvenstvu.

Sponzori

Dolazeća natjecanja