SP Milano, floret i sablja – Borna Špoljar po prvi puta među 64 najbolja

29.07.2023.

U Milanu, Italija, od 22. do 30. srpnja održalo se ovogodišnje Svjetsko seniorsko prvenstvo, a od naših floretaša zapažen rezultat postigao je Borna Špoljar, plasiravši se među 64 najbolja.

Na pistu su prvo izašle floretašice Dorja Blažić i Marcela Dajčić, te su obje naše predstavnice zahvaljujući dvije pobjede u kolu izborile eliminacijsku fazu natjecanja. Dok je Blažić prvu eliminaciju bila slobodna, Dajčić je za ulazak među 96 najboljih poražena od Kineskinje Yu Ching Kuan 15-9. Blažić je bez drugog dana ostala nakon neizvjesne borbe protiv Kanađanke Sabrine Fang, koja je od nje bila bolja 15-13.

Kod floret seniora, nastupali su Petar Fileš, Ivan Komšić, Janko Leskovac i Borna Špoljar. Prolaz kola izborili su Špoljar s pet, Leskovac s četiri te Fileš s tri pobjede. Dok se Špoljar direktno kvalificirao među najboljih 96, Fileš je svladao Filipinca Sammuela Tranquilana 15-9, a Leskovac Španjolca Estebana Peressinija Torregrosa 15-7.

Za drugi dan natjecanja, Špoljar je bio bolji od Nicolasa Marina 15-9, te je tako nakon niza dobrih rezultat tijekom sezone ubilježio svoj prvi plasman među 64 najbolja, i to upravo na Svjetskom prvenstvu. Čestitke!
Leskovac je nažalost poražen od Alexandrea Edirija iz Francuske 15-7, a Fileš 15-11 od Hans Wei Shen Yoonga iz Malezije.

Od Špoljara je u narednoj eliminaciji uspješniji bio Japanac Takahiro Shikine. Naši su se floret seniori kasnije natjecali i u ekipnom dijelu prvenstva, te su zaustavljeni upravo od Japana, trećih nositelja, u borbi za 16 najboljih, rezultatom 45-19.

U Milanu su ujedno i nastupili sabljaši Francesco De Robbio, Damjan Gotal, i Zoe Marie Baldo, te je prolaz kola izborio samo De Robbio uz tri pobjede u kolu. Naš je predstavnik nažalost zaustavljen u prvoj eliminaciji, od Vakhtangija Archvadzea iz Gruzije, 15-13, te je tako izostao top 96 plasman.

Čestitamo svim našim reprezentativcima koju su nas predstavljali na ovogodišnjem prvenstvu.

Sponzori

Dolazeća natjecanja