• En Garde

  “Bolje je precijeniti protivnika nego ga podcijeniti.”

 • Discipline

  Mač
  Sablja
  Floret

 • Mačevanje

  Vještina
  Vojna tradicija
  Šport

Preminuo René Roch

19.11.2018.

S tugom vas obavještavamo kako je u petak 16. studenoga 2018. preminuo René Roch, Počasni predsjednik FIE od 2008. godine, Predsjednik FIE od 1992. do 2008. godine, te Počasni član FIE od 1989. godine

René Roch rođen je 28. lipnja 1929. godine u Pariz gdje je studirao pravo na Pariškom Sveučilištu Sorbonne, po stjecanju diplome stekao i diplomu za računovođu. Bio je revizorski vježbenik i član Pariškog Prizivnog suda.

Bivši floretaš i sabljaš. Godine 1949. je postao seniorski i juniorski prvak Francuskog sveučilišta u sablji, a iste godine i juniorski prvak Francuskog sveučilišta u floretu. Kao član Francuske reprezentacije od 1950. do 1961. godine sudjelovao je na mnogim međunarodnim natjecanjima kao što su Santelli kup, Svjetska prvenstva i Studentske igre. Bio je nekoliko puta seniorski prvak Francuske u sablji i juniorski prvak Francuske u floretu.

U 1951, godini je smanjio svoje sportske aktivnosti kako bi se mogao koncentrirati na studiranje i ispunjavanje svojih vojnih obaveza. Od 1956. godine, kada je postao Vojni prvak Francuske, pa sve do 1961. godine ponovno je bio član Francuske reprezentacije. 1957. godine izabran je da sudjeluje na Svjetskim igrama za studente, a u Moskvi je s francuskom ekipom osvojio 3. mjesto u sablji na “Spartakiades” natjecanju. U 1959. godini izabran je da sudjeluje na Svjetskom prvenstvu za seniore, a od 1970. do 1975. godine sudjelovao je na Europskim kupovima.

Njegova karijera kao sportskog administratora je započela 1980. godine kada je postao glavni blagajnik Francuskog mačevalačkog saveza i tu dužnost je obnašao do 1984. godine. Potpredsjednik Saveza postaje 1988. i tu dužnost obnaša se do 1992. godine. 1992. godine postaje Počasni član Francuskog mačevalačkog saveza.

U isto vrijeme kada je obnašao dužnost Blagajnika Saveza od 1984. do 1992. godine bio je i Predsjednik FIE-ne Komisije za Promociju i to od 1984. do 2000. godine.

Vitezom Legije časti postaje 1999. godine, a iste godine ga je Republika Senegal promaknula u Oficira Senegalskog reda Lava, priznanje koje je dobio za razvoj mačevanja u Africi. U suradnji s Mačevalačkim savezom Senegala osnovao je prvu Međunarodnu mačevalačku akademiju za trenere u Africi, tj. Dakaru. Međunarodni olimpijski odbor dodijelio mu je 2009. godine Olimpijski red.

Kroz svoju karijeru sa strašću je branio vrijednosti mačevanja. Potaknuo je mnoge promijene FIE pravila i organizacije natjecanja. Njegov doprinos univerzalnosti i  razvoju mačevanja bio je neprocjenjiv. Pod njegovim predsjedanjem FIE-a je organizirala prvo Svjetsko prvenstvo za veterane 1998. godine, a  ženska sablja je 1999. godine postala dio programa Svjetskih prvenstava.

Bežično mačevanje je svoj prvi debi imalo na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine. Uveo je video suđenje na Svjetska prvenstva za seniore i to prvi put u Torinu 2006. godine, a 2008. godine i na Olimpijske igre.

Ženski mač je uveo u Olimpijski program 1996. godine u Atlanti, dok se ženska sablja pridružila 2004. godine u Ateni.

René Roch je desetljećima radio s nevjerojatnom upornošću na razvoju i promociji mačevanja. Potaknut isključivo željom da vidi razvoj mačevanja i da ono pomiče svoje granice, nikad nije prestao davati najbolje od sebe i svu svoju energiju u interesu našeg sporta.

Svjetska mačevalačka federacija i mačevalačka obitelj je izgubila izvanrednog i vrsnog vođu koji je bio neumorno predan ciljevima našeg sporta

U sjećanju na njega, željeli bismo da svi organizatori natjecanja, sve službene osobe i svi mačevaoci, na svim natjecanjima u 2018. godini mu odaju počast jednom minutom šutnje.

Naš izraz sućuti upućen je njegovoj obitelji i prijateljima, Francuskom mačevalačkom savezu i Svjetskom mačevalačkom savezu.