Pariz, floret – Fileš ponovno u 64; Grand Prix za sabljašice u Tunisu

21.01.2023.

Na jednom od najprestižnijih svjetskih kupova za seniore u floretu, Trofeju Mazars, naša je reprezentacija ponovno ostvarila dobre rezultate. Sabljašice su se pritom natjecale na Grand Prixu u Tunisu.

Petar Fileš ostvario je novi plasman u najboljih 64. Fileš je, kao i Špoljar, u grupnoj fazi natjecanja startao s četiri pobjede, dok je Ivan Komšić ostvario tri pobjede. Antonio Gojak se također pridružio ostalim seniorima u eliminacijama zahvaljujući dvije dobivene borbe u kolu, no nažalost je zaustavljen na prvoj prepreci – od njega je bolji bio Numa Crist iz Francuske rezultatom 15-7.

Dok su se zbog dobro odrađenog kola Fileš i Špoljar automatski plasirali u preliminarnih 128, Komšić je svladao Raphaela Tana iz Singapura, 15-13. U sljedećoj eliminaciji Komšić biva poražen od Ziwei Moa iz Kine, dok su Fileš i Špoljar izborili najboljih 96, pobjedama nad Argentincem Marinom 15-14, odnosno Nijemcem Kleinom 15-10. Za Špoljara je ovo prvi ulazak u najboljih 96, tijekom njegove prve prave seniorske sezone. Borna nažalost gubi od bivšeg mlađeolimpijskog pobjednika, Poljaka Andrzeja Rzadkowskog, no Fileš pobjedom nad Mohamedom Hassanom iz Egipta ulazi u drugi dan natjecanja.

Tamo ga je čekao 16. nositelj, Britanac Marcus Mepstead, koji je u neizvjesnoj borbi svladao Fileša 11-10 nakon prioriteta, odnosno dodatne minute borbe.

Na ovogodišnjem izdanju pariškog svjetskog kupa po prvi put su se natjecale i seniorke u floretu, a nas su predstavljale Dorja Blažić i Marcela Dajčić. Obje naše seniorke su u grupi ostvarile dvije pobjede i tako prošle u eliminacijsku fazu natjecanja. No, u borbi za najboljih 96 od njih su bolje bile austrijska predstavnica Olivia Wohlgemuth koja je svladala Blažić 15-7, te Amerikanka Sabrina Massialas koja je bila bolja od Dajčić 15-5.

A na Grand Prixu za sabljaše i sabljašice u Tunisu koji se održavao istog vikenda predstavljala nas je samo Zoe Marie Baldo, koja se od natjecanja nažalost oprostila već u grupnoj fazi.

Sponzori

Dolazeća natjecanja

World Veteran Championships 2022

World Veteran Championships 2022

Veteran Individual and Teams

Zadar, 2022 October 06-12

Other informations >
FIE Satellite Ladies & Gentlemans Epee

FIE Satellite Ladies & Gentlemans Epee

Senior Individual

Split, 2022 October 15-16

Other informations >
FIE Satellite Gentlemans Foil

FIE Satellite Gentlemans Foil

Senior Individual

Zagreb, 2022 October 22

Other informations >
XVIIIth FIE World Cup Ladies Foil

XVIIIth FIE World Cup Ladies Foil

Junior individual and by Team

Zagreb, 2023 January 21-22

Other informations >