• En Garde

  “Bolje je precijeniti protivnika nego ga podcijeniti.”

 • Discipline

  Mač
  Sablja
  Floret

 • Mačevanje

  Vještina
  Vojna tradicija
  Šport

Odluke Izvršnog odbora FIE

26.01.2021.

Obavještavamo vas kako je Izvršni odbor Svjetske mačevalačke federacije (FIE) donio sljedeće odluke od veće važnosti za mačevalačku zajednicu, a to su:

1. Zonska kadetska i juniorska prvenstva 2021.
Zbog velikog broja sportaša na ovim prvenstvima, od kojih je većina malodobna, kao i zbog trenutne situacije s COVID-19 (uključujući probleme i ograničenja vezana za zračni promet, prelaske granica, zdravstvene mjere) koja otežavaju sudionicima sudjelovanje u navedenim prvenstvima, pojedini organizatori su morali odustati od organizacije natjecanja.

Stoga nakon provedenih konzultacija s predsjednicima Konfederacija (u našem slučaju Europske mačevalačke konfederacije) donijeta je odluka da se otkažu sva Zonska kadetska i juniorska prvenstva 2021. (u našem slučaju Europsko kadetsko i juniorsko prvenstvo 2021.).

Uskoro će Izvršni odbor FIE razmotriti pitanje bodova i rangiranja za juniore.

2. Nastavak natjecanja
Nekoliko organizatora je moralo otkazati natjecanja koja su bila planirana za veljaču, dok su drugi organizatori iskazali želju za njihovim održavanjem, ali zbog različitih ograničenja koja su trenutno na snazi svi nacionalni savezi nisu u jednakom položaju. Stoga je odlučeno da se natjecanja ne održavaju do 1.3.2021.

3. Kvalifikacijska natjecanja za Olimpijske igre u Tokiju – ožujak 2021.

Nastavno na raspravu s brojnim nacionalnim savezima i organizatorima koji su morali otkazati svoja natjecanja, odlučeno je da se optimizira organizacija ovih natjecanja te da se putovanja svedu na najmanju moguću mjeru.
Rezultat toga je da će se natjecanje za svako oružje (za muškarce i žene) održati u jednoj zemlji u navedenim datumima.

Planirana su sljedeća natjecanja:
– Svjetski kup u sablji (muškarci i žene): Budimpešta (HUN), 10.-14. ožujka 2021.
– Svjetski kup u maču (muškarci i žene): Kazan (RUS), 19.-23. ožujka 2021.
– Svjetski kup u floretu (muškarci i žene): Doha (QAT), 26.-28. ožujak 2021.

FIE će osigurati 900,000 CHF za organizaciju ovih natjecanja i to tako da potpomogne provedbu natjecanja sukladno Konceptu FIE za smanjenje rizika od Covid-19 (FIE outline of risk-mitigation requirements), troškove jednog PCR testa na COVID-19 za sve sudionike natjecanja u zemlji organizatora kao i dodatne troškove za hotelske sobe za sportaše i suce (tj. razlika u cijeni između dvokrevetne i jednokrevetne sobe). Uz dodatak za Grand Prix u floretu, za koje će FIE platiti troškove vezane za usluge preciznog mjerenja vremena i bežičnog mačevanja.

Razvoj situacije ćemo pratiti vrlo pažljivo, i u slučaju bilo kakvih promjena bit ćete o njima odmah obaviješteni.

4. Koncept FIE za smanjenje rizika od Covid-19 (FIE outline of risk-mitigation requirements) za nacionalne saveze i organizatore natjecanja.
Izvršni odbor FIE je odobrio ažurirani Koncept FIE za smanjenje rizika od Covid-19.

Sve promjene u dokumentu su istaknute, a sam dokument je također dostupan na web stranici FIE: https://fie.org/fie/documents/other-documents, kao i sažetak Koncepta.
Promjene u dokumentu sadrže odredbe za sigurnosno planiranje prije i za vrijeme natjecanja, kao i jedan PCR test za sve sudionike u zemlji organizatora natijecanja.