Markota u najboljih osam na Europskom U23 prvenstvu

04.06.2024.

U Antaliji, Turska, održano je Europsko prvenstvo za mlađe seniore i mlađe seniorke (U23), na kojem su nastupili naši mač i floret reprezentativci. Najbolji rezultat ostvario je mačist Vedran Markota, plasiravši se među osam najboljih. Čestitke!

Natjecanje su otvorili floretaši Vigo Lašič, Janko Leskovac i Borna Špoljar. Dvije pobjede Leskovcu i Špoljaru omogućile su nastavak natjecanja, te su u prvim eliminacijskim susretima nastojali izboriti svoje mjesto u 32 najboljih. Leskovac je nažalost zaustavljen od Sebastiana Groetekea iz Njemačke rezultatom 15-9, dok je Špoljar uspješno svladao turskog predstavnika Alpa Eyupoglua 13-6. Od našeg je reprezentativca u narednoj eliminaciji uspješniji bio Francuz Eliot Chagnon, tijesnim rezultatom 15-14.

Prvog dana natjecanja nastupila je i floretašica Dorja Blažić, koja je u grupnoj fazi ostvarila tri pobjede, te se tako direktno plasirala među 32 najbolje. Za ulazak u top 16 poražena je rezultatom 15-11 od Ukrajinke Dariije Myroniuk, koja je u konačnici i osvojila samo natjecanje.

Zadnjeg dana individualnih natjecanja, nastupio je mačist Vedran Markota, koji je natjecanje započeo s četiri pobjede u kolu. To mu je donijelo automatski plasman među 64 najbolja. U prvoj se eliminaciji susreo s Benjaminom Andrewsom iz Velike Britanije, kojeg je svladao 15-11. Za plasman u najboljih 16 uspješniji je bio od češkog predstavnika Frantiseka Coufala, rezultatom 15-12. U narednoj se eliminaciji susreo s još jednim Čehom, Matejem Salzerom, uvjerljivo ga pobijedivši 15-8, te se tako plasirao u najboljih osam. Čestitke!

Medalja mu je izmakla u napetoj eliminaciji, gdje je nažalost svladan od strane Portugalca Miguela Frazaoa rezultatom 15-11. Ovaj odličan rezultat dobra je najava za predstojeće seniorsko Europsko prvenstvo, koje će se sredinom lipnja održati u Baselu, Švicarska.

Sponzori

Dolazeća natjecanja