U Krakowu održane Europske igre te ekipni dio Europskog prvenstva

15.07.2023.

Od 25. do 30. lipnja u Krakowu su održane treće po redu Europske igre, gdje su nastupili i naši sportaši. Ujedno je, nakon Europskog prvenstva u Plovdivu u individualnoj konkurenciji, održan i ekipini dio Europskog seniorskog prvenstva.

Natjecanje je otvorila floretašica Dorja Blažić koja je u kolu zabilježila tri pobjede, te se tako plasirala u 32 najbolje. U prvoj je eliminaciji poražena 15-7 od Julije Walczyk-Klimaszyk, domaće predstavnice koja je na kraju i osvojila zlato.

U muškoj konkurenciji nastupili su floretaši Petar Fileš, Ivan Komšić i Borna Špoljar, dok je Janko Leskovac zbog ozljede morao otkazati svoje nastupe. Sva trojica su uspješno izborila prolaz grupne faze, no Fileš je nažalost tijesno poražen 15-14 od Poljaka Adriana Wojtkowiaka u prvoj eliminaciji. Komšić je svladao Maximiliana Ettelta iz Austrije 15-7, a Špoljar Kristjana Archera 15-11, te su tako izborili ulazak u najboljih 32. Top 16 plasman je nažalost izostao – Komšić je poražen od domaćeg predstavnika Michala Seissa, kasnije zlatnog, a Špoljar od Jonasa Winterberga-Poulsena iz Danske, kasnije srebrnog.

Naši su floret seniori nakon dugo vremena nastupili i u ekipnom djelu Europskog prvenstva, koje se održalo uz Europske igre. Za ulazak u najboljih 16 svladali su ekipu Slovačke 45-33, te su potom poraženi od u konačnici drugoplasirane Francuske 45-29. U daljnjem razigravanju od 9. do 16. mjesta slavili su protiv Španjolske rezultatom 45-39 i Češke 45-35, a poraženi su od Izraela 45-40, što im je u konačnici donijelo solidno 11. mjesto.

U disciplini mač nastupili su Andrea Majdandžić i Vedran Markota, koji su u kolu ostvarili jednu, odnosno dvije pobjede, što im nažalost nije bilo dovoljno za ulazak u eliminacije. Jednu pobjedu u kolu imala je i sabljašica Zoe Marie Baldo, koja se nije uspjela plasirati u eliminacijski dio natjecanja.

Sponzori

Dolazeća natjecanja