• En Garde

  “Bolje je precijeniti protivnika nego ga podcijeniti.”

 • Discipline

  Mač
  Sablja
  Floret

 • Mačevanje

  Vještina
  Vojna tradicija
  Šport

Kandidature za članove Komisije sportaša HMS-a

28.04.2021.
Obavještavamo vas kako je danas 28.4.2021. u 15 sati prošao rok za uplatu natjecateljskih licenci za sezonu 2020./2021.

Izborna komisija HMS-a je izvršila provjeru Popisa sportaša koji mogu birati članove Komisije sportaša HMS-a na izborima u petak 30.4.2021.

Komisija je dana 29.04.2021. utvrdila da sve propisane uvjete ispunjava 38 sportaša čija imena možete vidjeti u Popisu sportaša koji mogu izaći na izbore Komisije sportaša HMS-a dana 30.04.2021.

Kancelarija HMS-a je do današnjeg dana primila tri kandidature i to:

 

Filipa Horvata

 “Ističem svoju kandidaturu za članstvo u komisiji sportaša HMS-a koja se temelji na mom dosadašnjem radu u HMS i HAMK MLADOST (aktivni takmičar, sudac, trener) te smatram da bi svojim stečenim iskustvom doprinio razvoju i unapređenju rada sportaša kroz rad u komisiji sportaša HMS-a.

Paule Jukić

“Ovim putem ističem svoju kandidaturu na natječaj vezan za izbor članova komisije sportaša. Zadovoljavam sve uvjete koji su navedeni u Pozivu za izbor članova Komisije sportaša HMS-a, a koji su preduvjet za kandidaturu. Smatram da me moj 12-godišnji mačevalački staž te sportska postignuća na domaćem i internacionalnom terenu čine dostojnim kandidatom.”

Lare Petković

“Poštovani kolege sportaši,

predstavljam vam svoju kandidaturu za članstvo u Komisiji sportaša HMS-a.
U mačevanju sam već dugih 15 godina te sam imala prilike nastupati na nizu domaćih i inozemnih natjecanja, između ostalog i kao reprezentativka, te surađivati s nizom izbornika, selektora i drugih ljudi iz saveza. Ideje i prijedlozi koje donosim u nastavku uvelike proizlaze iz tog iskustva.

1) Zastupanje interesa svih sportaša – Smatram kako bi članovi izabrani u komisiju trebali zastupati interese svih sportaša u mačevanju, počevši od istaknutijih reprezentativaca pa sve do rekreativaca koji su u mačevanju iz čiste ljubavi prema ovome sportu. U tu svrhu bilo bi dobro organizirati sastanak članova Komisije s punoljetnim reprezentativcima po njezinu osnutku i zamoli ih za njihove sugestije, ideje, potrebe, želje, kako bi stekli uvid šire zajednice.

2) Kriteriji za odlaske na europska i svjetska prvenstva – Trebalo bi nastaviti dobru praksu po pitanju kriterija za odlazak na nedavna europska i svjetska prvenstva i klasifikacijske turnire. Tijekom sezone 2019./2020. jasno su definirani kriteriji za odlazak na kadetsko i juniorsko europsko (kao i za neodržano svjetsko) prvenstvo, te za svjetsko prvenstvo za kadete i juniore u Kairu i olimpijski kvalifikacijski turnir u Madridu. Jasno definiranje kriterija na početku sezone, doprinosi tome da selekcijski proces bude transparentan, korektan i nepristran te da se sportaši maksimalno zaštite.

3) Komunikacija sportaša s izbornicima – Jedan sastanak izbornika sa svim reprezentativcima, recimo na godišnjoj bazi, dao bi izbornicima mogućnost da iznesu svoj plan i program o najvažnijim turnirima te bi se kroz njezin tijek sustavnije trebao pratiti napredak svakog pojedinog reprezentativca, ali i perspektivnih kandidata, u ostvarivanju tih ciljeva.

4) Baza potpore sportašima – Razumljivo je da se intenzivno financira uski krug najuspješnijih sportaša, ali jednako tako treba postojati i šira baza financiranja sportaša koji su ili potpora za održavanje postojećeg sustava relativno malog broja seniorskih sportaša ili tek ulaze u svojim kadetskim i juniorskim uzrastima u ozbiljan rad reprezentacije.

5) Kodeks ponašanja / smjernice rada u reprezentaciji – Jednako tako, trebalo bi kroz svojevrstan kodeks definirati ne samo prihvatljiva ponašanja reprezentativaca, već i definirati njihove obaveze. Primjerice, u maču je tijekom ove sezone organiziran reprezentativni sparing kamp, te bi dužnost svakog reprezentativca morala biti da na njemu i sudjeluje. No, činjenica je da većina sportaša uz mačevanje ima niz školskih, fakultetskih i poslovnih obaveza, a dio ih i živi izvan Hrvatske, te stoga treba odrediti što su sve opravdani razlozi za, primjerice, izostanak s kampa. Također bi kroz ovakav dokument sigurno bile onemogućne situacije kada klupski treneri bodre svog sportaša u borbi na službenom natjecanju protiv svog kolege iz reprezentacije, a što se znalo događati.

6) Pratnja starijih sportaša i daljnji  angažman – Velik broj naših starijih sportaša zainteresiran je za trenerski posao te bi ih u tome trebalo sustavno poticati i podržavati. Primjerice, kroz organizirane trenerske tečajeve nudi im se prilika za školovanje u tom smjeru. No, oni i u svojoj predtrenerskoj fazi mogu biti od velike pomoći trenerima koji su u našem sportu preopterećeni odlascima na turnire. Tako bismo potaknuli starije sportaše da po završetku mačevalačke karijere ostanu u sportu i doprinesu razvoju trenerskog kadra. To je od velikog značaja za buduće ali i trenutne mlađe sportaše, kojima bi stariji kroz takvu interakciju predstavljali uzor i dodatnu motivaciju da se nastave baviti mačevanjem. Sportaše bi trebalo potaknuti i da sudjeluju na sudačkim tečajevima i školuju se kao suci, te da se na druge načine uključe u rad svojih klubova ali i samog saveza, primjerice u organizaciji natjecanja, gdje sportaši mogu steći vrijedno iskustvo kao volonteri ili u kontroli oružja, ili u slučaju punoljetnih sportaša rad u tijelima HMS-a.

7) Marketing – Valja imati na umu kako je mačevanje malen i nerazvikan sport, a upravo naši sportaši predstavljaju najbolji alat za njegovu popularizaciju i promidžbu, primjerice kroz aktivnost i objavu sadržaja na društvenim mrežama. Mislim da su u ovom području naši sportaši nedovoljno iskorišteni.

Za kraj programa voljela bih istaknuti kako kao studentica psihologije, i uskoro budući magistra, prepoznajem vrijednost mnogih alata iz područja sportske psihologije koji bi našim sportašima bili iznimno dragocjeni u njihovoj izvedbi na natjecanjima ali i u procesu treniranja, te bih kao eventualna članica Komisije voljela nešto napraviti po tom planu, sukladno interesu i volji sportaša.

Upoznali ste me kao razgovorljivu i društvenu osobu koja je uvijek spremna reći što joj je na umu i srcu, te se nadam da ćete me tu prepoznati i kao osobu koja je jednako tako spremna predstavljati i naše sportaše.”

 

Osim za ove kandidate, sportaši s pravom biranja mogu birati i sportaše s Popisa sportaša koji mogu biti birani za članove Komisije sportaša HMS-a.

Izborna komisija HMS-a je utvrdila kako je kancelarija HMS-a zaprimila dvije zamolbe za brisanjem s navedenog popisa što je i prihvaćeno (Vuković, Zmaić).

UPUTE ZA GLASANJE
Izbori su u petak, 30.04.2021. od 09:00 do 19:00 
Glasa se online putem Google obrasca

Link: https://forms.gle/MTxTVY2URDr7N7eCA

Potrebno je u obrazac za glasanje upisati vašu mail adresu koja je registrirana pri HMS-u te odabrati samo jednog kandidata na ponuđenom popisu koji je složen abecednim redom.

Još jednom podsjećamo glasati možete samo u vremenu od 9:00 do 19:00.