Floret – juniorke nastupale na Mažuraniću, juniori u Aix-en-Provenceu

23.01.2023.

Na našem najvećem internacionalnom turniru, zagrebačkom Memorijalu Vladimira Mažuranića, okupile su se najbolje juniorke svijeta u disciplini floret.

Hrvatsku su predstavljale Dorja Blažić, Klara Meštrić, Lorena Požgajčić, Tia Sakač, Dorja Štefan i Katja Trcin. Prolaz kola ostvarila je jedino Blažić, sa svim pobjedama u kolu. Dobar rezultat u grupnoj fazi omogućio joj je direktan plasman u 64 najbolje, te se u prvoj eliminaciji susrela s Aleksandrom Nowakowskom iz Poljske. Naša najbolja juniorka prvu je prepreku uspješno odradila, te slavila 15-4. Zatim je za top 16 plasman pobijedila Njemicu Lucu Saru Holland-Cunz, 15-9. Nažalost, četvrtfinale joj je izmaklo za samo jedan tuš – od nje je rezultatom 15-14 uspješnija bila Leslie Ryanne iz Sjedinjenih Američkih Država.

Prvo mjesto pripalo je Carlotti Ferrari iz Italije, a srebro je osvojila Lior Druck iz Izraela. Treće mjesto podijelile su Talijanka Benedetta Pantanetti i Amerikanka Ryanne Leslie.

Drugog dana Memorijala, naše su djevojke nastupale u ekipnom djelu natjecanja, u sastavu Dorja Blažić, Lorena Požgajčić, Dorja Štefan i Katja Trcin. Iako su nažalost poražene u prvom susretu za plasman u najboljih 8, protiv 4. nositeljica Francuskinja, u nastavku natjecanja naše su djevojke pokazale vrlo dobro mačevanje, tim više što su tri naše reprezentativke, izuzev Blažić, još uvijek kadetkinje. U drugom susretu uvjerljivo su pobijedile ekipu Danske 45-15, a nakon toga su preokretom slavile protiv Velike Britanije 45-40, ujedno i devetih nositeljica. U borbi za deveto mjesto uspješnija je bila ekipa iz Mađarske, te su naše djevojke naposljetku bile desete, ostavivši vrlo dobar dojam.

Zlatnu medalju osvojila je ekipa Sjedinjenih Američkih Država, koja je u finalu bila bolja od Italije. Broncu je osvojila ekipa Poljske. Dojmove s natjecanja možete vidjeti i u našoj galeriji.

Dok su djevojke nastupale na zagrebačkom Memorijalu Mažuranić, naši juniori u floretu Janko Leskovac i Lovro Prosoli natjecali su se u Aix-en-Provenceu, Francuska, na Trofeju Licciardi. Kolo je prošao samo Leskovac, s četiri pobjede, što mu je omogućilo direktan plasman u najboljih 128. U prvoj je eliminaciji slavio 15-14 protiv mađarskog predstavnika, Ambrusa Budahazyja, no za ulazak u najboljih 32 uspješniji je bio Ziyuan Chen iz Kine.

Hrvatske mačevaoce podupire #PBTfencing, ponosni sponzor Hrvatskog mačevalačkog saveza i lokalni partner Veridian Healthstream d.o.o.

 

Sponzori

Dolazeća natjecanja

World Veteran Championships 2022

World Veteran Championships 2022

Veteran Individual and Teams

Zadar, 2022 October 06-12

Other informations >
FIE Satellite Ladies & Gentlemans Epee

FIE Satellite Ladies & Gentlemans Epee

Senior Individual

Split, 2022 October 15-16

Other informations >
FIE Satellite Gentlemans Foil

FIE Satellite Gentlemans Foil

Senior Individual

Zagreb, 2022 October 22

Other informations >
XVIIIth FIE World Cup Ladies Foil

XVIIIth FIE World Cup Ladies Foil

Junior individual and by Team

Zagreb, 2023 January 21-22

Other informations >