• En Garde

  “Bolje je precijeniti protivnika nego ga podcijeniti.”

 • Discipline

  Mač
  Sablja
  Floret

 • Mačevanje

  Vještina
  Vojna tradicija
  Šport

Završeno je Europsko kadetsko i juniorsko prvenstvo 2020. u Poreču

08.03.2020.

Ovogodišnji grad domaćin Europskog kadetskog i juniorskog prvenstva je bio Poreč, a samo prvenstvo je organizirano suradnjom Hrvatskog mačevačkog saveza i Mačevalačkog kluba Špada.

Nastupili su brojni sportaši u svim oružjima, pojedinačno i ekipno.

PRVI DAN
U kategoriji mač kadeta natjecali su se Ivan Mikodanić, Jakov Pleše, Luka i Marko Šimuniović. Marko Šimunković je ostvario dvije pobjede, Ivan Mikodanić i Luka Šimunković po jednu pobjedu, dok je bez pobjede ostao Jakov Pleše.

U eliminacijski dio natjecanja kvalificirao se samo Marko Šimunković koji je potom poražen za ulaz u 64 od  Talijana Andrea Ursinija rezultatom 15-7.

KONAČNI REZULTATI:
93. Marko Šimunković (Mladost)
112. Luka Šimunković (Mladost)
117. Ivan Mikodanić (Dmitar Zvonimir)
124. Jakov Pleše (Mladost)

DRUGI DAN
U kategoriji floret kadeta natjecali su se Vigo Lašić, Janko Leskovac i Lovro Prosoli.

U kolu je Vigo ostvario pet pobjeda, Janko četiri, a Lovro dvije pobjede čime su se sva trojica kvalificirala u eliminacijski dio natjecanja. Vigo i Janko su se plasirali direktno među prvih 64 natjecatelja, dok je Lovro to morao izboriti, ali je nažalost poražen od Nizozemca Sama Wanyama rezultatom 15-9.

Janko je izborio ulaz među 32 najuspješnija sportaša pobjedom nad Rumunjem Vladom Rosom rezultatom 15-14, dok je Vigo poražen od Portugalca Tiaga Caleka rezultatom 15-10.

Borbu za ulaz u 16 Janko je izgubio i to od Mađara Alberta Bagdanija rezultatom 15-12.

KONAČNI REZULTATI:
23. Janko Leskovac (Mušketiri)
35. Vigo Lašič (ZŠM)
75. Lovro Prosoli (Dubrava)

U kategoriji mač kadetkinja natjecale su se Lara Delić, Ana Galić, Jelena Jolić i Laura Smilčić Žigić.
U kolu je Ana ostvarila tri pobjede, Jelena dvije, a Lara i Laura po jednu pobjedu, tako da se u eliminacijski dio natjecanja kvalificirala samo Ana koja je za ulaz u 64 poražena od Ruskinje Tatiane Guliaeve rezultatom 15-8.

KONAČNI REZULTATI:
73. Ana Galić (Split)
88. Jelena Jolić (Mladost)
92. Lara Delić (Split)
106. Laura Smilčić Žigić (Rapir)

TREĆI DAN
U kategoriji floret kadetkinja natjecale su se Lorena Požgajčić, Tia Sakač i Katja Trcin. U kolu je Tia imala jednu pobjedu dok su Lorena i Katja ostale bez ostvarenih pobjeda čime se nijedna nije kvalificirala u eliminacijski dio natjecanja.

KONAČNI REZULTATI:
74. Tia Sakač (ZŠM)
83. Katja Trcin (Dubrava)
90. Lorena Požgajčić (Dubrava)

ČETVRTI DAN
Na rasporedu su ekipni rasporedi.

U kategoriji mač kadeta naša ekipa u sastavu Ivan Mikodanić, Jakov Pleše, Luka Šimunković i Marko Šimunković radila je borbu, za ulaz među prvih 16 ekipa, koju je izgubila od Švicarske rezultatom 45-20.

KONAČNI REZULTAT:
30. ekipa CROATIA (Ivan Mikodanić, Jakov Pleše, Luka Šimunković i Marko Šimunković)

U kategoriji floret kadeta naša ekipa u sastavu Vigo Lašič, Janko Leskovac i Lovro Prosoli. pobijedila je Sloveniju, rezultatom 45-17, u borbi za ulaz među prvih 16 ekipa.

Borbu za ulaz u 8 naša ekipa je izgubila od Njemačke rezultatom 45-24. Izgubili su također od Nizozemske rezultatom 45-30 borbu za plasman od 9.-12. mjesta, kao i borbu za plasman od 13.-14. mjesta od Izraela rezultatom 45-44.

KONAČNI REZULTAT:
15. ekipa CROATIA (Vigo Lašič, Janko Leskovac i Lovro Prosoli)

PETI DAN
U kategoriji mač kadetkinja naša ekipa u sastavu Lara Delić, Ana Galić, Jelena Jolić i Laura Smilčić Žigić radila je borbu za ulaz među prvih 16 ekipa koju je izgubila od Austrije rezultatom 45-29.

KONAČNI REZULTAT:
21. ekipa CROATIA (Lara Delić, Ana Galić, Jelena Jolić i Laura Smilčić Žigić)

ŠESTI DAN
U kategoriji mač juniora natjecali su se Vedran Markota, Ivan Mikodanić i Luka Pejić. U kolu je Vedran ostvario četiri pobjede, Luka dvije, dok je Ivan ostao bez ostvarene pobjede.
U eliminacijski dio natjecanja kvalificirali su se Vedran i Luka. Vedran se kvalificirao direktno u prvih 64 natjecatelja dok je Luka to izborio pobjedom nad Izraelcem Tomerom Yarinovskijem rezultatom 15-12.

Borbe za ulaz u 32 obojica naših sportaša su izgubila. Vedran je poražen od Ukrajinca Nikite Koshmana rezultatom 15-12, a Luka od Mađara Zsombora Keszthelija rezultatom 15-11.

KONAČNI REZULTATI:
42. Vedran Markota (Mladost)
63. Luka Pejić (Inter)
101. Ivan Mikodanić (Dmitar Zvonimir)

U kategoriji sablja juniorke natjecala se samo Zoe Marie Baldo koja je u kolu ostvarila dvije pobjede čime se nije kvalificirala u eliminacijski dio natjecanja.

KONAČNI REZULTAT:
50. Zoe Marie Baldo (Špada)

SEDMI DAN
U kategoriji floret juniora natjecali su se Antonio Gojak, Noa Nikolić, Leo Smrekar, i Borna Špoljar. U kolu su Antonio i Borna ostvarili po dvije pobjede, Leo jednu, a Noa je ostao bez ostvarene pobjede čime su se samo Antonio i Borna kvalificirali u eliminacijski dio natjecanja.

Obojica naši sportaša izgubila su borbe za ulaz u 32, Antonio od Ukrajinca Daniila Tkacha rezultatom 15-8, a Borna od Talijana Tommasa Martinija rezultatom 15-11.

KONAČNI REZULTATI:
41. Borna Špoljar (Dubrava)
53. Antonio Gojak (Karlovac)
58. Leo Smrekar (ZŠM)
68. Noa Nikolić (ZŠM)

U kategoriji mač juniorki natjecale su se Iva Banović, Jana Kuna, Andrea Majdandžić i Andrea Vukojević. U kolu su Jana i Andrea Majdandžić male po tri pobjede, Iva dvije, dok je Andrea Vukojević ostala bez ostvarene pobjede.

U eliminacijski dio natjecanja kvalificirale su se samo Jana Kuna i Andrea Majdandžić koje su izgubile svoje borbe za ulaz u 32. Jana Kuna izgubila je od Ukrajinke Yeve Mazur rezultatom 15-10, dok je Andrea izgubila od Izraelke Dar Hecht.

KONAČNI REZULTATI:
50. Jana Kuna (Mladost)
51. Andrea Majdandžić (Mladost)
74. Iva Banović (Inter)
83. Andrea Vukojević (Split)

OSMI DAN
U kategorija floret juniorki natjecala se samo Tia Sakač koja je u kolu ostvarila jednu pobjedu čime se nije uspjela kvalificirati u eliminacijski dio natjecanja.

KONAČNI REZULTAT:
58. Tia Sakač (ZŠM)

U kategoriji sablja juniori natjecao se samo Damjan Gotal koji je u kolu ostao bez ostvarene pobjede čime se nije uspio kvalificirati u eliminacijski dio natjecanja.

KONAČNI REZULTAT:
67. Damjan Gotal (Inter)

DEVETI DAN
Na rasporedu su ekipna natjecanja.

U kategoriji floret juniora naša ekipa u sastavu Antonio Gojak, Noa Nikolić, Leo Smrekar i Borna Špoljar je izgubila borbu za ulaz u 8 od Poljske rezultatom 45-32,

Borbu za plasman od 9.-12. mjesta naša ekipa je izgubila od Španjolske rezultatom 45-42, a nakon toga pobijedila Tursku za plasman za 13. mjesto rezultatom 45-44.

KONAČNI REZULTAT:
13. ekipa CROATIA (Antonio Gojak, Noa Nikolić, Leo Smrekar i Borna Špoljar)

DESETI DAN

U kategoriji mač juniorki naša ekipa u sastavu Iva Banović, Jana Kuna, Andrea Majdandžić i Andrea Vukojević je svoju borbu za ulaz u 16 protiv Turske izgubile rezultatom 45-42.

KONAČNI REZULTAT:
18. ekipa CROATIA (Iva Banović, Jana Kuna, Andrea Majdandžić i Andrea Vukojević)

Na kraju svega želimo zahvaliti svim trenerima i sportašima koji su pripomogli u organizaciji ovog prvenstva.