• En Garde

  “Bolje je precijeniti protivnika nego ga podcijeniti.”

 • Discipline

  Mač
  Sablja
  Floret

 • Mačevanje

  Vještina
  Vojna tradicija
  Šport

Sabljaši osvojili medalje na Balkanskom prvenstvu u Beogradu

02.10.2018.

Domaćin ovogodišnjeg Balkanskog prvenstva bio je Beograd koji je ugostio od 29.-30.09.2018. sportaše iz sva tri oružja u seniorskoj konkurenciji, pojedinačno i ekipno.

Hrvatska je sudjelovala sa sabljašima, Francescom i Federicom De Robbio, Petarom Požarićem, Damjanom Gotalom, Zoe Marie Baldo i Maiom Rathwell, te mačistom Jakovom Šolom.

U muškoj kategoriji sabljaša u kolu je Federico ostvario četiri pobjede, Francesco dvije, Damjan jednu, dok je Petar ostao bez pobjede, čime su svi sportaši izborili prolaz u eliminacijski dio natjecanja.

Federico, Francesco i Damjan izborili su direktan ulaz u 16, dok je Petar to morao izboriti ali nažalost izgubio je od Slovenca Martina Jereba rezultatom 15-12.

Obojica su izborila ulaz u 8, Francesco je pobijedio Srbina Petra Kostadinovića rezultatom 15-5, a Federico Moldavca Alexeia Chumaca rezultatom 15-4, a kasnije izborili i polufinale protiv Bugara, Francesco protiv Georgia Georgieva rezultatom 15-11, a Federico protiv Ivana Mandova rezultatom 15-13.

Francesco je izborio finale pobjedom nad Slovencem Peterom Krajncom rezultatom 15-11, dok je Federico izgubio od Bugara Stefana Budeeva rezultatom 15-8.

U finalu je Francesco također izgubio od Bugara Stefana Budeeva rezultatom 15-13.

KONAČNI REZULTATI:
2. Francesco De Robbio (Špada)
3. Federico De Robbio (Špada)
15. Damjan Gotal (Inter)
17. Petar Požarić (Špada)

U ženskoj kategoriji su se natjecale Zoe Marie Baldo i Maia Rathwell. U kolu je Zoe ostvarila tri pobjede, dok je Maia ostala bez pobijede čime su obje prošle u eliminacijski dio natjecanja.

Za u 8 Zoe je pobijedila Slovenku Anastaziju Šušteršič rezultatom 15-3, dok je Maia izgubila od Bugarke Olge Hramove rezultatom 15-3.

Zoe je izborila polufinale pobjedom nad Srpkinjom Anđelkom Pejić rezultatom 15-12, no nažalost izgubila u polufinalu od Bugarke Olge Hramove rezultatom 15-6.

KONAČNI REZULTATI:
3. Zoe Marie Baldo (Špada)
16. Maia Rathwell (Inter)

U muškoj kategoriji u maču natjecao se Jakov Šola koji je u kolu ostvario četiri pobjede čime je izborio direktan ulaz u 16. Borbu za ulaz u 8 izgubio je od Srbina Danila Četića rezultatom 15-14.

KONAČNI REZULTAT:
11. Jakov Šola (Split)

Sabljaši su se natjecali i u ekipnom dijelu, i to u miješanim timovima u sistemu eliminacijskih borbi s razigravanjem za pojedino mjesto. Predstavnici naše ekipe su bili Zoe Marie Baldo, Federico De Robbio, Francesco De Robbio, Petar Požarić i Maia Rathwell.

Za ulaz u 4 naša ekipa je pobijedila ekipu Slovenije 2 rezultatom 40-16, dok su u polufinalu izgubili borbu od ekipe Bugarska 2 rezultatom 40-36.

U borbi za treće mjesto naša ekipa je izgubila borbu od ekipe Moldavije rezultatom 40-36.

KONAČNI REZULTAT:
4. CROATIA (Zoe Marie Baldo, Federico De Robbio, Francesco De Robbio i Maia Rathwell)